درخواست طلاق از طرف مرد

درخواست طلاق از طرف مرد


درباره درخواست طلاق از طرف مرد چه میدانید؟ همان‌طور که میدانید در قوانین فقهی و قانون مدنی، مرد مختار است که هر زمان بخواهد همسرش را طلاق دهد.

به‌این‌ترتیب که جدایی از طرف مرد در عقد موقت با بخشیدن مدت باقیمانده انجام می‌شود و اما در عقد دائم لازم است که طلاق از طرف مرد انجام شود یا درخواست طلاق زن از طرف مرد تائید شود تا رابطه زوجیت از بین برود.

ماده 1133 قانون مدنی در این زمینه می‌گوید:

(اصلاحی 1381/8/19)- مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
تبصره (الحاقی 1381/8/19)- زن نیز می‌تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (1119)، (1129) و (1130) این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

پیش از این قانون به‌این‌ترتیب بود که مرد هر زمان که می‌خواست می‌توانست با همسرش به دفترخانه مراجعه کند و همسرش را طلاق بدهد؛ اما بالا رفتن آمار طلاق و سوءاستفاده برخی افراد شد بنابراین مراحل طلاق از سوی مرد در قانون تغییر کرد تا مراحل آن کمی سخت‌تر شود.

البته با توجه به اینکه در دین اسلام مرد هر زمان بخواهد می‌تواند همسرش را طلاق بدهد، این تغییر قانون و درخواست طلاق از سوی مرد تفاوت چندانی ایجاد نکرد. در واقع برخلاف زمانی که خانم متقاضی جدایی باشد، درخواست طلاق از طرف مرد صرفاً با دریافت گواهی عدم سازش و پرداخت حقوق مالی زن به سادگی امکان‌پذیر است.

درخواست طلاق از طرف مرد
Couple visiting divorce lawyer in office

سریع‌ترین راه برای درخواست طلاق کمک گرفتن از یک وکیل دادگستری است. یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق بهترین انتخاب برای سرعت بخشیدن به مراحل طلاق است؛ اما مرد می‌تواند به تنهایی نیز برای طلاق دادن همسر خود اقدام کند.

برای اینکه شوهر بخواهد همسرش را طلاق دهد، لازم است مراحل قانونی توسط مرد یا وکیل حقوقی او انجام شود و برای زوجین گواهی عدم امکان سازش صادر شود؛ بنابراین دفترخانه‌ها مجاز نیستند که بدون دریافت گواهی عدم امکان سازش صادر شده از طرف دادگاه خانواده، طلاق را ثبت کنند و انجام این کار می‌تواند برای دفترخانه و فرد متقاضی عواقب قانونی جدی‌ای داشته باشد.

چطور می‌توانم همسرم را طلاق بدهم؟

این سؤال بسیار مطرح می‌شود که چطور همسرم را طلاق دهم؟ در ادامه این مقاله درباره مراحل و شرایط درخواست طلاق از طرف مرد توضیحات کاملی می‌دهیم. اگر قصد دارید همسر خود را طلاق بدهید در قدم اول باید به یک وکیل خانواده یا وکیل پایه یک دادگستری درشهرتان مراجعه کنید یا اینکه خودتان با همراه داشتن مدارک به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید و درخواست طلاق را ثبت کنید.

بعد از اینکه درخواست طلاق از طرف مرد صادر شد، درخواست شما به دادگاه صالح ارجاع داده می‌شود و زمان رسیدگی به آن مشخص می‌شود. در زمان رسیدگی جلسه دادگاه تشکیل می‌شود و قاضی پس از شنیدن صحبت‌های طرفین زن و شوهر تلاش می‌کند که میان آنها صلح و سازش ایجاد کند. این امکان وجود دارد که زوجین با هم صلح کنند و به زندگی مشترک برگردند؛ اما اگر با هم به صلح و سازش نرسند، گواهی عدم امکان سازش صادر می‌شود و دادگاه براساس آن حکم طلاق را صادر می‌کند.

نکته مهم اینکه برای طلاق توافقی، نیازی به گواهی عدم امکان سازش نخواهد بود.

وکیل طلاق

یک نکته قانونی:

برای اجرای صیغه طلاق، براساس قانون اصلاح مقررات طلاق، شوهر موظف است حقوق مالی و شرعی همسر خود مانند اجرت‌المثل، نفقه و مهریه را بپردازد و جهیزیه را به او برگرداند و موارد قانونی مشابه را انجام دهد. این کار می‌تواند به صورت نقد یا اقساط باشد.

مگر اینکه خانم درخواست طلاق خلع و مبارات کرده باشد یا اینکه توافقی رخ داده باشد و رضایت خانم جلب شود. همچنین چنانچه شوهر توانایی پرداخت نقدی مهریه و حقوق خانم را نداشته باشد می‌تواند درخواست اعسار کند. در این حالت چنانچه دادگاه اعسار مرد را تائید کند، حقوق مالی خانم قسط بندی خواهد شد.

درخواست طلاق از طرف مرد چقدر طول می‌کشد؟

سؤال دیگری که بسیار مطرح می‌شود این است که پس از درخواست طلاق از طرف مرد، مدت زمان ثبت دادخواست تا صدور حکم طلاق چقدر خواهد بود؟

در پاسخ باید بگوییم که این مسئله به همسر شما بستگی دارد. اگر خانم به حکم صادر شده معترض باشد ممکن است رسیدگی ادامه پیدا کند؛ بنابراین زمان قطعی صدور حکم طلاق تا زمان جاری شدن صیغه برای همه پرونده‌ها یکسان نیست.

به کمک وکیل خانواده و طلاق نیاز دارید؟

مراحل صدور حکم طلاق

براساس قوانین ایران برای قطعیت طلاق میان زوجین باید چند مرحله قانونی انجام شود:

  1. طی مراحل اولیه قانونی و صدور حکم طلاق توسط دادگاه
  2. در صورت اعتراض زوجه، پرونده به دادگاه تجدیدنظر فرستاده می‌شود و در صورت اعتراض مجدد زوجه، پرونده به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد.
  3. درصورتی‌که زوجه اعتراضی به رأی دادگاه اولیه نداشته باشد حداکثر ظرف 4 ماه از زمان ثبت درخواست طلاق از طرف مرد، حکم دادگاه قطعیت یافته و طرفین می‌توانند با مراجعه به دفترخانه، صیغه طلاق را جاری و طلاق را به صورت قانونی نهایی کنند.
  4. درصورتی‌که زوجه به حکم اعتراض کند مدت زمان رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور می‌تواند تا یک سال به طول بینجامد.

همه این‌ها در شرایطی است که درخواست طلاق از طرف مرد انجام شده باشد و طی مراحل طلاق از به درخواست زوجه شرایط قانونی پیچیده‌تر ومشکل تری دارد که می‌تواند حتی چند سال زمان‌بر باشد.

زن ناشزه

مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف مرد چیست؟

برای درخواست طلاق از طرف مرد لازم است این مدارک به دادگاه ارائه شود:

  1. اصل شناسنامه و کارت ملی متقاضی
  2. اصل سند ازدواج یا کپی برابر اصل یا المثنی آن

طلاق زن ناشزه چگونه است؟

برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید ببینیم چه زمانی به زن، ناشزه گفته می‌شود

زمانی که زن و شوهری پیوند ازدواج برقرار می‌کنند نسبت به یکدیگر دارای وظایف و انتظارات متقابل خواهند بود. براساس شرع اسلام چنانچه زن پیش از طلاق از انجام وظایف زناشویی خود امتناع کند به آن زن ناشزه گفته می‌شود. باید بدانید یکی از حقوق مشترک میان زن و شوهر، تمکین است. چنانچه زنی از تمکین عام یا خاص شوهرش خودداری کند ناشزه محسوب می‌شود.

البته باید بدانید که اگر مردی مدعی نشوز یا عدم تمکین همسر خود است باید بتواند آن را به مراجع قانونی اثبات کند.

حکم مهریه زن ناشزه چیست؟ اگر زنی بدون اجازه شوهر از منزل او خارج شود چه حکمی دارد؟

تمکین در لغت به معنای فرمان بردن است. در حقوق به این معناست که زن و شوهر باید به تکالیف خود در قبال دیگری عمل کنند؛ بنابراین اگر فردی به وظایف همسری و تکالیف خود در برابر طرف مقابل عمل نکند، ناشزه حساب می‌شود؛ اما قانون حکم چندانی برای نشوز مردان قائل نشده درحالی‌که حکم زن ناشزه متفاوت است.

یعنی چنانچه زنی از همسر خود تمکین عام یا خاص نکند، مرد می‌تواند با ثبت دادخواست الزام به تمکین از طریق دفاتر خدمات قضایی، تمکین همسر خود را تقاضا کند. دادگاه در زمان معین تشکیل می‌شود و در صورت اثبات نشوز زن حکم صادر می‌شود.

یکی از شرایط نشوز زمانی است که زن به هر دلیلی از منزل شوهر خارج می‌شود و به آن برنمی‌گردد؛ مثلاً قهرمیکند و منزل همسر را ترک می‌کند یا قصد طلاق دارد و منزل را ترک می‌کند. این مسئله می‌تواند بسیار حساس باشد و موجب از بین رفتن حقوق قانونی خانم شود. بنابراین حتی در صورت قصد طلاق، خانم نباید بدون اعلام به دادگاه یا داشتن شواهد و مدارک قانونی مبنی بر در خطربودن خود، منزل شوهر را ترک کند وگرنه این امکان وجود دارد که حکم نشوز برای وی صادر شود.

 در جلسه الزام به تمکین مرد باید بتواند ثابت کند که زن بی‌دلیل از انجام وظایف خود خودداری کرده است؛ یعنی باید اثبات کند که او اثبات راحتی زن را فراهم کرده و منزل و لوازم را متناسب با شأن زن تأمین کرده است. همچنین سوء رفتاری با همسر خود نداشته است. در این حالت کارشناس دادگستری وظیفه دارد تا پس از بررسی شرایط نظر خودش را اعلام کند.

درصورتی‌که مشخص شد خانم بدون دلیل موجه اقدام به عدم تمکین کرده است، حکم بر الزام تمکین صادر می‌شود و مرد می‌تواند تقاضای صدور اجرائیه داشته باشد چنانچه این حکم به خانم ابلاغ شد و زن از اجرای آن بدون داشتن دلیل مورد تائید دادگاه خودداری کرد، دادگاه حکم به نشوز زن صادر می‌کند.

پیامدهای قانونی ناشزه بودن زن چیست؟

حال بیایید ببینیم اگر حکم ناشزه بودن زنی صادر شود، این حکم برای او چه پیامدهایی دارد:

  1. زن ناشزه نمی‌تواند درخواست طلاق کند مگر اینکه رضایت شوهرش را جلب کند و او را راضی به طلاق کند؛ اما اگر دلایل زن برای عدم تمکین از شوهر موجه باشد باید اثبات کند که این مسئله یکی از 12 شرط عسر و هرج زن است و با این حالت می‌تواند جدا شود.
  2. اگر شوهر به همسر خود نفقه‌ای نپردازد و مخارج زن را در حد موجه تأمین نکند زن می‌تواند درخواست طلاق کند اما زنی که ناشزه باشد این حق را ندارد و مستحق نفقه نیست.
  3. زن ناشزه حتی اگر سال‌ها از شوهرش جدا زندگی کند نمی‌تواند تا زمان طلاق و طی عده شرعی ازدواج کند.
  4. اگر زن ناشزه باشد، مرد برای ازدواج مجدد نیازی به کسب رضایت او ندارد.
  5. زن متأهل برای خروج از کشور نیاز به رضایت شوهر خود دارد اما اگر زنی ناشزه باشد، طبیعتاً ممنوع‌الخروج نیز خواهد بود.
  6. زنی که ناشزه باشد مشمول اجرت‌المثل نمی‌شود چنانچه زن از انجام رابطه جنسی خودداری کند اما به دستور شوهرش به امور خانه و فرزندان رسیدگی کند مرد موظف به پرداخت نفقه به او می‌باشد.

شرایط طلاق زن ناشزه چیست؟

در طلاق زن ناشزه، حضور داشتن یا نداشتن زن مانع از صدور حکم طلاق نمی‌شود و طلاق به صورت غیابی انجام می‌شود. البته به شرطی که خانم در هیچ کدام از جلسه‌های دادگاه حضور پیدا نکرده باشد؛ اما اگر زن به دادگاه مراجعه کند و اعلام کند که آماده تمکین از شوهر است دیگر حکم نشوز شامل حال او نمی‌شود و پس از دادن تعهد کتبی از زمان مشخص شده از نشوز خارج می‌شود و باید به زندگی مشترک برگردد و در این حالت تمام حقوق زن شامل حال او می‌گردد.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *